iPhone 7 vs RED

Filmforgatás iPhone-nal profi kamera helyett? Nos, ha hozzáértő kezek közé kerül az okostelefon, ma már ez sem lehetetlen.

Senkinek sem okoz meglepetést, hogy manapság az okostelefonokkal lenyűgöző fotókat és videókat lehet készíteni. Amikor megjelent a nagy sikerű, Sean S. Baker rendezte Tangerine című film, mindenki meghökkent, hogy az egészet egy iPhone 5S mobiltelefonnal vették fel.

iPhone vs RED filmezni

Hogy bizonyítsa, az iPhone 7 Plus mennyire alkalmas a filmforgatásra, a filmkészítő Parker Walbeck készített egy videót, amelyben a modellt összehasonlítja az 50 ezer dollárba kerülő, professzionális Red Weapon kamerával. A Red tetejére rögzítette az iPhone-t stabilizátorral együtt és így egyszerre rögzítette mindkettőn a felvételeket. Íme az eredmény:

A videóval nem az volt a célja, hogy vitát szüljön, hanem inspiráljon és tanítson.

„Nem számít, mennyire alacsony a költségvetésed, a kamera mögötti kreativitás és a készségek a fontosak” – mondta Walbeck. – Mielőtt még szemrehányást kapnék a Red szerelmesei: értem mi a különbség a két kamera között, és tapasztaltam is, hogy sokkal szebb felvételek készíthetők vele. A kísérletet azért csináltam, mert a videótartalmak 90 százalékát a YouTube-on vagy a Facebookon nézzük, és általában az okostelefonunkon keresztül, azaz tömörített videókat látunk. Azaz a két felvétel közötti különbség alig észrevehető a felhasználóknak, ha a készítője képes a telefon kamerája adta lehetőségeket teljese mértékben kihasználni.”

A 600 dolláros okostelefon és az 50 ezer dolláros profi kamera összehasonlítása tehát elsőre őrültségnek hangzik, de Walbeck felvételei meggyőzhetnek bárkit arról, hogy az iPhone is alkalmas filmforgatásra.