Canon XC10 4K videokamera teszt és tapasztalatok

Mindig is szerettünk volna egy kis méretű, nagy szenzoros kamerát, amit a nagyobb produkciókban plusz egy kameraként bátran használhatunk, de kisebb munkákban önállóan is megállja a helyét, mondjuk félmilliós kategóriában. Alapvetően Canon és JVC háttérrel rendelkezünk és tudjuk, hogy ha már ráálltunk egy rendszerre, akkor hasznos tud lenni a márkahűség. Szerintünk hálás dolog, ha pl. ugyanaz a töltő, hálózati adapter, kártya vagy akku használható a rendszerünkben.

A bővítésre kitalált keretösszeg hamarosan bizonyította, hogy nagy lehetőségek nincsenek a piacon, ha konkrétan kamerát szeretne venni valaki és a szenzorméretben legalább az 1 collt el akarjuk érni. Mivel önálló, kisebb munkákra is be akartuk vetni egy újabb DSLR-t nem akartunk felruházni objektívekkel, ráadásul egy 4K-s projekttel a nyakunkon nem is nagyon volt más választás, mint a Canon XC10.

Profi kodek, teljesen manuális varió, parfokális lencse, 300 megabites 4K rögzítés, jól eltalált cinema gamma, nagyjából ezek a jó előjelek és amit mindenki dícsért, így rendeltünk egyet. Persze sok véleményt olvastunk arról is, hogy nehézkes a kezelése, tartottunk attól, hogy az érintőképernyővel gondunk lehet kezelés szempontból, de tudtuk, ennyi pénzért nem vágnak hozzánk egy C300-at.

Az első használatoknál már látszott, hogy pont olyan mint amire számítottunk: semmi extra, de egy nagyon jó képet adó kamera, amit képminőségben tényleg oda lehet tenni a komolyabb készülékein mellé, némelyiket felül is múlja, de bizonyos területeken rengeteg a korlát. Kezelésében sokat segítettek a már gyakorló felhasználók, konkrétan az Ntown.at weboldalon rengeteg hasznos trükk van:

  • Tényleg működik 1.0-ás cFast kártyával. Mi Atomossal próbáltuk, tökéletesen ment a 4K 300 megabittel.
  • Mivel nem fix az optika fényereje, tényleg hasznos 5.6-ra állítani, ha nem akarja az ember folyamatosan ISO-val, zársebességgel kompenzálni a bevariózás miatti fényvesztést.
  • Jó 5000-es ISO alatt dolgozni, mert afölött tényleg puhul a kép.

Összességében rettenetes jó minőséget biztosító kamerának bizonyult full HD-ben és 4K-ban is, valószínűleg nem véletlen, hogy a Canon a C sorozat mellé bátran ajánlja második, harmadik kamerának.

Canon XC10 4K videokamera használat

Be is építettük a munkafolyamatainkba a használatát és vártuk a tapasztalatokat, mert nem nagyon hittük, hogy minden jó. Kb. 1 hónap alatt állt össze a nagy kép, ami a korábbiakat valamelyest árnyalta. Jött pár bosszantó apróság, amiről persze tudtunk, de azt nem sejtettük, hogy milyen rendszeresen elviselni Ezeket gyűjtöttük szubjektív csokorba.

A gyári felcsatolható nézőke. Sokat torzít. A DSLR-ekhez külön kaphatók sokkal jobbak. Nem nagy gáz, mert elkezdtük nem használni.

Sok funkció van az érintős LCD-n. Meg lehetett szokni, főleg úgy, hogy az Ntown.at által javasolt gyorsgomb beállításokat használtuk. Az LCD egyébként kimondottan jó felbontású és minőségű.

Képérzékelő mérete csak 1 coll. A képeken nem látszik. Hiszen kénytelen vagy F5.6-on dolgozni. Senki ne várjon DSLR mélységet. Ez a kamera nem arra való. Ha hasonlítani kell, akkor közelebb van egy MFT-s kithez, amit azért lehet szeretni. Beállított körülmények között egyébként nyitottabb blendével egész jó viszonyok állnak elő. Nem vártunk mást persze, a Canon XC10-et arra kell használni, amire való.

Élességállítás. Nagyon nehézkes. A Canon rengeteg támogatást nyújt az XC10-ben az operatőröknek. Van színes peaking, push auto, változtatható méretű belenagyítás, de fókuszgyűrű rendkívül nehezen használható. Érzéketlen, majd hirtelen megugrik, és egyébként is sokat kell tekerni. Nyilván a filmes optikák feelingjét szerette volna a konstrüktőr szimulálni. Nem jól sikerült.

1-1 kártya különböző formátumokra. SD-re csak HD, full HD megy, 4K pedig csak cFast-ra. Mindkét nyílásból 1-1 van, tehát nincs következő kártyán folytatás. A mai kártyaméretekkel ez nem akkora probléma és talán ezt a kamerát nem arra a műfajra találták ki, amiben folyamatosan órákat kellene forognia. Nálunk legalábbis nem volt probléma.

Lassító üzemben automatikusan felemeli a zársebességet, amit normál üzemben manuálisan kell visszaállítani. Jobb lenne, ha nem így lenne, de ezzel együtt lehet élni. Sajnos csak 720p-ben van lassítás, amiben a Canon kissé le van maradva.

Fotó mód. Nagyon gyenge. A komolyabb bridge gépek is láthatóan jobb képet készítenek. Ez van. Nem fotózni vettük.

Mi kb. a fenti bosszúságokkal találkoztunk. Egyik sem teszi nagyon nehézkessé a kamera használatát, ráadásul a nagyon jó képminőséggel abszolút kárpótol a készülék. A forgatható markolat a kis méret ellenére is nagyon kényelmes fogást biztosít. 3-4 akksival egész napot végig lehet forgatni vele, kis méretben össze lehet rakni a forgató szettet, egyszerű kezelni. Kész timelapse videót készít a gép, tehát nem kép sorozatot kell összeolvasztanunk, ezt a kamera elintézi házon belül. Tavaly év végén a Canon piacra dobta az XLR kittel ellátott XC15 verziót, tehát a szegmens bizonyított. A lassú kezelés, nehézkes élesség és a DSLR portfóliónk átalakítása miatt nálunk nem maradt meg végül, de hozzá kell tenni az új gazdája imádja.